Hoeven uitkrabben

In deze rubriek vertelt Mark over allerlei onderwerpen die hij op de manege tegenkomt wat betreft paardrijden en omgang met het paard in het algemeen, en er worden ook onderwerpen uit het boek van de FNRS besproken.

Hoeven uitkrabben

Rommel of steentjes onder de hoeven zijn vervelend voor een paard. Van een scherpe steen kan hij zelfs kreupel gaan lopen. Daarom krabben we de hoeven uit met een special instrumentje, de hoevenkrabber. Het ziet eruit als een stompe haak, zodat je het paard geen pijn doet, maar wel goed de troep onder zijn voeten vandaan kunt halen als het zit aangekoekt.

 

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met paarden is hoeven krabben best eng. Maar de meeste manegepaarden zijn het gewend, dus die werken braaf mee. Vind je het nog een beetje eng, vraag of iemand erbij wilt komenstaan om eventueel te helpen. Begin bij een voorbeen. Ga aan de zijkant staan met je rug naar het hoofd en laat je hand rustig over het been naar beneden glijden, tot je vlak boven de hoef bent. Pak het been daar vast en til het op. als het paard niet meewerkt helpt om met je elleboog een klein duwtje tegen de achterkant van de voorknie te geven. Houd het been, eenmaal opgetild, stevig vast en druk het tegen de zijkant van je eigen been voor de steun. Midden in de hoef zit een omgekeerde V-vorm. Dat is de straal. Die V en alles daarbuiten mag je met de hoevenkrabber schoonkrabben, want dat voelt het paard niet. Binnen die V is het gevoelig, maak dit schoon met het borsteltje en niet met de krabber.

 

Ga tijdens het hoevenkrabben nooit op de grond zitten (ook niet met één knie) of achter een paard staan.
Blijf aan de zijkant, raakt hij uit balans, zet dan het been even neer, blijf niet koste wat het kost vasthouden.