Hulpteugels in goede handen

 

Overgenomen uit de Hoefslag februari 2013

Hulpteugels. De ene ruiter gaat er bij steigeren, de ander maakt er geregeld gebruik van.
Vaak heeft het gebruik een negatieve lading, terwijl ze in goede handen een goed hulpmiddel kunnen zijn.

Losse martingaal

losse-martingaalDeze martingaal wordt veel gebruikt in de springsport. De martingaal
vormt, 
als het paard hethoofd omhoog brengt, een hoek in de teugels, waardoor het bit neerwaarts inwerkt op de lagen en niet op de minder gevoelige mondhoeken. De martingaal bestaat uit een riem waarvan het einde tussen de voorbenen aan de singel wordt bevestigd.De andere kant splitst zich in twee smallere riemen, met aan het uiteinde een ring, waar de teugels door lopen.

+ Als de martingaal goed is afgesteld, is de inwerking meestal van korte duur en kun je als ruiter weinig fout doen.  Als hij te strak is afgesteld, kan het hoofd onvoldoende omhoog en wordt het paard belemmerd in zijn natuurlijke houding.
Vaste martingaal / stootteugel
vaste-martingaalBij de vaste martingaal, ook wel standing martingaal, stootteugel of
tie down genoemd, wordt deleren lus aan het uiteinde aan de neusriem vastgemaakt.Deze martingaal is vooral in Engeland populair en wordt in Nederland minder gebruikt. Bij een goede afstelling werkt de vaste martingaal pas in op het moment dathet hoofd hoger komt dan gewenste positie. 
Voorkomt dat het paard het hoofd extreem omhoog brengt zonder dat deze op de mond inwerkt. De (beginnende)
ruiter werkt niet in op de teugel.
 Het paard wordt meer in zijn houding belemmerd. Een paard kan erdoor in paniek raken.Daarbij is de kans groter dat het steigert en ten val komt.
 Slofteugel  
slofteugelDe lange leren of stoffen teugel loopt van de ruiterhand door het bit en
wordt tussen de voorbenen aan de singel bevestigd. De ruiter heeft twee paar teugels. ln plaats van tussen de voorbenen kan de slof aan de zijkanten aan de singel worden vastgemaakt.
De slofteugel is niet bedoeld om een neerwaartse beweging van hoofd en hals af te dwingen, maar om opwaartse beweging te begrenzen. Veel gebruikt om een paard meer over de rug te laten lopen of onstabiele aanleuning te verbeteren. 

 + Bij correct gebruik, dat gevoel en oefening vergt, werkt de slof alleen in als het paard het hoofd te hoog brengt.  –  Onjuist gebruik dwingt het hoofd naar beneden. Wordt snel te lang vastgehouden. De kans bestaat dat het paard erin gaat hangen.
 Thiedemannteugel  
ThiedemanteugelDit is een combinatie van de slofteugel en de martingaal. De
uiteinden
lopen door de bitringenheen en worden vastgeklikt op de ringen die op de speciale teugels zitten. Goed afgesteld als er geen spanning op staat als het paard in de correcte houding loopt. 
+  Vergelijkbare inwerking als de slofteugel, maar beperkter. De lengte is gefixeerd en wordt niet bepaald door de ruiter-hand. De ruiter hoeft niet met dubbele teugels te rijden.   – Voorwaarts-neerwaarts rijden wordt verstoord.
Als het paard de neus naar voren brengt bij het volgen van de hand, wordt dit belemmerd. Een slofteugel kun je nog laten vieren.
   
 Chambon  
ChambonEen extra kopstuk wordt achter de oren met gespen aan het hoofdstel
vastgemaakt. Aan beidekanten van dit kopstuk zit een riempje dat eindigt in een ring. Door deze ringen loopt een touw. Het ene uiteinde wordt met een clip aan de bitring gehaakt.Het andere uiteinde gaat over in een leren riem die tussen de voorbenen wordt vastgemaakt. De chambon nodigt het paard uit om de hals op een voorwaarts-neerwaartse wijze te strekken, goed voor het lichaamsgebruik.

+ Verdeelt de druk over nek en bit als het paard zijn hoofd opricht als reactie op de inwerking. Nodigt uit tot voorwaarts-neerwaarts.
 Met de chambon kan het paard alsnog de neus eruit drukken zonder dat dit (automatisch) wordt gecorrigeerd.
Gogue
GogueDe gogue is bijna hetzelfde als de chambon. Het verschil is dat het
uiteinde van het touwtje nietaan het bit wordt geklikt, maar door de bitring heen terugloopt naar de leren riem, zodat zich een driehoek vormt. Hierdoor wordt het voorwaarts strekken beperkt. Het paard wordt daardoor ronder. Deze hulpteugel wordt vooral gebruikt bij het longeren.
Geeft meer neerwaartse druk, waardoor de meeste paarden snel ontspannen en hun hoofd laten zakken. – De touwtjes gaan door de vier clips snel klapperen, waardoor sommige paarden niet rustig in de aanleuning komen.
Bijzetteugel
bijzetteugelEen leren riem die van de singel naar het bit loopt, vaak met een
elastische rubberen ring ertussen. De inwerking is afhankelijk van hoe hoog de bijzetteugel aan de singel wordt vastgemaakt.
Makkelijk te bevestigen. Een paard heeft snel door dat de tegen druk ophoudt zodra het niet meer aan het bit en de teugels trekt.  Op het moment dat een paard nageeft en de
druk van de bijzet wegvalt, gaat deze “slingeren”
door de rubberen ringen, wat onrustig is in de mond.
Net als bij een vaste martingaal kan het paard in paniek raken door de starre verbinding. Als het struikelt kan hij zijn hals niet strekken, met de kans op vallen.
Halsverlenger
HalsverlengerEen hulpteugel van elastiek, ook wel halsverlenger genoemd, loopt
achter de oren langs, door de bitringen heen en wordt vervolgens tussen de voorbenen of aan de zijkant op de singel vastgezet.
De halsverlenger werkt vergelijkbaar met de chambon.
Als het paard het hoofd te hoog brengt, wordt hrl iicht begrensd doordat de teugel elastisch is.
Geschikt voor paarden die wat angstig worden van een directe begrenzing. Makkelijk te  gebruiken, ook voor beginnende ruiters. – Sommige paarden hebben de neiging te gaan
hangen op het elastiek.