Working Equitation

Working Equitation is een discipline binnen de paardensport die zijn oorsprong vindt in Zuid-Europa, met name in Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië. Het combineert elementen uit verschillende traditionele vaardigheden die gebruikt worden bij het werken met vee, zoals dressuur, behendigheid, gehoorzaamheid en snelheid.

De sport omvat vier fasen of onderdelen:

Dressuur

Hierbij worden paarden beoordeeld op hun gehoorzaamheid, balans, en de uitvoering van verschillende dressuurmatige oefeningen.

Stijltrail

Deze fase omvat een parcours met verschillende obstakels die de behendigheid en de gehoorzaamheid van het paard testen, zoals slalom, bruggen, poorten en andere hindernissen.

Speed

In deze fase moet de ruiter zo snel mogelijk een bepaald parcours afleggen, waarbij de nadruk ligt op snelheid en behendigheid.

Veewerk

Dit onderdeel simuleert het werk van een herder en zijn paard bij het verzamelen en sorteren van vee. Het paard moet hierbij samenwerken met de ruiter om vee te verplaatsen en te sorteren.

Working Equitation wordt zowel recreatief als competitief beoefend en staat bekend om zijn veelzijdigheid en uitdagingen voor zowel ruiter als paard. Het is een discipline die de traditionele vaardigheden van het werken met vee combineert met de elegantie en precisie van de dressuur, en de opwinding van snelheid en behendigheid.