Dressuurwedstrijden FNRS

Maandelijks organiseren wij op zondag een FNRS dressuurwedstrijd.
Deze wedstrijd is voor alle manegeruiters die in bezit zijn van het FNRS ruiterpaspoort.

FNRS- wedstrijden

Na een tijdje lessen te hebben gevolgd is het natuurlijk erg leuk om ook eens mee te doen aan een wedstrijd, onze FNRS wedstrijden zijn dan perfect voor jou!

Tijdens de FNRS wedstrijden worden de F-proeven gereden welke in het FNRS boek “Leer paardrijden met plezier” staan, verder kun je hierin ook de theorie vinden die je nodig hebt om eventueel ook je paardrijd-diploma’s te halen van de FNRS (dit boek is verkrijgbaar in de kantine).

Wanneer mag ik meedoen?

Als je zelfstandig in de bak kan rijden en graag een keertje mee wilt doen, vraag je aan je instructrice of jij al een wedstrijdje kunt rijden, zij zal je dan vertellen of je dat kan of dat je nog iets moet leren. Als je instructrice zegt dat jij er al aan toe bent, kun je gaan beginnen met de F1 en de F2 deze zijn speciaal ontworpen zonder galop. Je moet wel weten wat een gebroken lijn en een grote volte is. Deze figuren, en de stap en de draf moet je dan laten zien aan een jury in de bak. In welke volgorde staat in het proevenboekje die bij het boek “leer paardrijden met plezier” zit.

FNRS Paspoort

Om mee te doen aan de FNRS wedstrijden heb je natuurlijk je ruiterpaspoort nodig, deze moet je altijd inleveren bij het secretariaat als je wedstrijd hebt. Als je goed hebt gereden kunnen ze dan namelijk de stempels zetten voor de eventueel behaalde promotiepunten. Behalve voor de wedstrijden is dit ruiterpaspoort sowieso erg handig! Met dit ruiterpaspoort ben je gelijk ook lid van de KNHS, dit is de bond voor alle paardensporters in Nederland, en is dus vergelijkbaar met de KNVB voor voetballers. Door je lidmaatschap krijg je ook een aanvullende ongevallen verzekering en ieder kwartaal het magazine ‘paard en leven’.

Heb je nog geen paspoort en wil je deze graag aanvragen? Dan kan dit aan de bar. Je zult je  persoonlijke paspoort dan thuis ontvangen.

Tijdens de wedstrijd zit er een officiële jury die voor alle onderdelen cijfers geeft. Als je 210 punten of meer hebt behaald tijdens je proef dan haal je zo’n promotiepunt. Na een aantal promotiepunten kun je in overleg met jouw instructeur overstappen naar de volgende klasse, zo kun je van F1 naar F2 en steeds hoger komen. Een enorme uitdaging dus!!

De F-proef

De F-proeven zijn proeven geschikt voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 20 F-proeven en daarbij kan een diploma behaald worden. Om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende promotiepunten behalen. Hoe je promotiepunten kunt verdienen en wat het allemaal inhoudt wordt duidelijk voor je beschreven in het kopje “De promotiepunten”. De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig. De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop. De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren. Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor ook wat moeilijker. Na het behalen van het F8 diploma mogen ruiterpaspoorthouders ook meedoen aan landelijke wedstrijden van het KNHS. Hier mag de ruiter meedoen in de B-dressuur. Wanneer het F12 diploma behaald is mogen ruiterpaspoorthouders starten in de L1-dressuur van de landelijke KNHS wedstrijden. Het niveau van rijden wordt vanaf F13 steeds hoger en de oefeningen steeds moeilijker. Naast het wijken leer je ook een wending om de achterhand, contragalop en schouderbinnenwaards. De F20 proef staat ongeveer gelijk aan het M1-niveau.

Wedstrijdtenue

Tijdens wedstrijden moet je natuurlijk wel netjes gekleed zijn, er is zelfs een officieel wedstrijdtenue! Dat tenue is als volgt:

–          rijlaarzen of lederen jodphurs met gladlederen mini-chaps

–           witte of beige rijbroek

–          witte blouse met daarop een rijjasje met plastron of das

–          witte handschoenen

–          voor dames zijn er ook allerlei strikken of knotjes voor in het haar zodat dit ook netjes vast zit

Doe je voor de eerste keren mee dan hoef je dit allemaal nog niet aan te schaffen. Je mag dan rijden met:

–          rijlaarzen of lederen jodphurs met gladlederen mini-chaps

–          een rijbroek

–          voor de dames en heren met lange haren moet je haar in een staart of knot.

Behalve dat je er nu zelf keurig netjes uitziet is het belangrijk dat je pony er ook mooi en verzorgd uit ziet. Het is belangrijk dat ze echt mooi schoon gepoetst zijn ze mogen vlechtjes of knotjes in hun manen hebben. Doe jij nou voor de eerste keer mee en weet je nog niet helemaal hoe dit moet is dat helemaal niet erg.

Inschrijven

Wanneer er wedstrijden zijn waar jij aan mee kunt doen kun je vinden op onze kalender op de website, of bij de activiteiten die op de bar liggen, daar staan alle FNRS wedstrijden ruim van te voren vermeld. Inschrijven voor deze wedstrijden kun je doen bij de bar in de kantine. je moet hier je naam doorgeven en mag je ook 2 pony’s/paarden doorgeven waar je het liefste op wilt rijden. Veder moet je zelf goed doorgeven welke proef je moet rijden, houd dus goed in de gaten hoeveel promotiepunten je al hebt behaald en of dit er al genoeg zijn om door te mogen naar de volgende F.

In overleg met de instructie wordt de eerste keer ook de klasse bepaalt waar in je begint.

Benieuwd wat het kost om mee te doen aan 1 van onze wedstrijden? Bekijk dan onze tarievenlijst.