Zit competitie 2021

Zit jaar hebben we iets nieuws op Manege de Paardenhoeve
We gaan mee doen aan de
HARRY’S HORSE ZITCOMPETITIE 2021!

Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de zitcompetitie in het leven geroepen. Deze competitie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar begrip. Ieder jaar doen er meer ruiters mee en wordt er gestreden om de titel ‘Bestzittende Manegeruiter van het jaar’.

Ieder deelnemend ruitersportcentrum organiseert een eigen voorronde, waarvoor manegeruiters vanaf 10 jaar zich op kunnen geven in een van de 4 categorieën.

Wie mogen er meedoen?
Iedere ruiter vanaf 10 jaar die rijdt op een FNRS ruitersportcentrum en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, met registratie aan de F proeven, mag deelnemen aan de zitcompetitie. Let op: je mag geen KNHS startpas hebben of hebben gehad!
LEEFTIJD EN NIVEAU GELDEN OP BASIS VAN DE PEILDATUM 1 OKTOBER 2021!
Welke categorieën zijn er?
Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus.
Waar let de jury op?
Tijdens de Zitcompetitie worden proeven (4 of 5 ruiters rijden tegelijkertijd een proef in de wedstrijdring) gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS Juryleden letten op de houding en zit van de ruiter en zij geven hiervoor een cijfer van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:
-Onafhankelijke zit van de ruiter
-Balans van de ruiter
-Houding van de ruiter
-Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
-Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
-Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
-Algemene indruk

Heb je voorheen nog geen F proeven gereden? Geen probleem,
Op zondag  19 september heb je nog de mogelijkheid om je te klasseren hiervoor.

Hiervoor zal er op de manege een voorronde/selectie worden verreden.
Deze zal plaatsvinden op zondag 5 september. Opgeven kan je aan de bar doen in de kantine. Deze zal gejureerd worden door een officieel FNRS jurylid. Kijk goed hoe oud je bent op 1 oktober en dat je je dus in de juiste categorie inschrijft. Voor de zitcompetitie mag je 2 voorkeuren voor pony’s/paarden opgeven! We proberen een van deze paarden in te delen (mits niet heel vaak dezelfde paarden gekozen zijn) Het gaat bij deze wedstrijd niet om het zo mooi mogelijk rijden van de figuren, maar om je houding en zit!

Per categorie mogen er 3 ruiters van Manege de Paardenhoeve door naar de regiofinales. Tijdens de regiofinale rijd je op een paard van de manege die de finale organiseert, deze zal plaatsvinden op zondag 14 okotber. Zorg ervoor dat je deze datum vrijhoudt in je agenda!

De kwart finales en finale zal gereden worden op het KNHS centrum in Ermelo. Hoe gaaf is het als je op het KNHS centrum mag rijden, waar ook al je idolen rondrijden! Barbara en Maudy zullen jullie in het hele traject begeleiden.

Voor meer informatie:
https://www.knhs.nl/top-sport/knhs-competities/harrys-horse-zitcompetitie/